Trabanton szállni élvezet - énekelte anno Sipos F. Tamás, ám szerencsére 2017-re elérkeztünk azokhoz az időkhöz, mikor a jó öreg Trabi már csak egy nosztalgia, egy érdekesség és nem azzal indulunk neki a horvát tengerpartnak a családdal és kétheti élelemmel. A Driving Camp, a Go Trabi Go! és a Korda Filmpark közös programján jártunk, mely Filmezz, trabizz, vezess! néven fut és hiába tartottunk attól, hogy a rendezvény erőltetett lesz, rég szórakoztunk ilyen önfeledten. Pöfögtünk a papírautóval, off road-oztunk professzionális vezetővel és bejártuk az etyeki filmstúdiót is.

A program Zsámbékon kezdődött, a Driving Camp főhadiszállásán. Képzeljünk el egy nagyon modern és profi helyszínt, ahol egyszerre működik vezetéstechnikai pálya, off-road terep és bisztró is. Világszínvonalú pálya ez, ahol saját autóinkkal próbálhatjuk ki azt például, hogy miként működnek reflexeink, hogyan viselkedik az autónk egy csúszós, viszontagságos pályán, vagy durva hajtűkanyaroknál. Jó önvizsgálat ez, profi körülmények között.

A Go Trabi, go! évek óta foglalkozik trabantos programokkal, most a csomag részeként barátkozhattunk a kultikus kocsival, többféle fronton is. Az udvaron felsorakoztatott flottán kívül átalakított, szobabiciklivel hajtott kasztni, szlalompálya, az autó elemeiből álló puzzle várt minket. Ezenfelül pedig a szakmai nap apropóján több veterán autót is vezethettünk. Filmbe illő '73-as luxus, keménytetős cabrio Mercedest, bőrüléssel, "kissé" fapadosabb Barkast, melyet tulajdonosa mutatott meg nekünk. Lássuk be, nem nagyon adódna alkalom, hogy ilyen különleges kis gépeket hajtsunk meg a városban, vagy egy parkolóban. Nem is nagyon tudtuk dönteni, hogy mely autót teszteljük a pályán.Következő programpontként az épített off-road pályán szorítottuk a kapaszkodókat egy külön erre a tevékenységre való Land Roverben, természetesen sofőrjével, hiszen ez nem veszélytelen dolog. 60-80-90 fokos lejtőkre mentünk fel és le, nehezített kavicsos, szimulált hegyvidékes környezetben tapasztalhattuk meg, ahogy a bitang terepjáró alapjáraton kapaszkodik fel a dombra. Őszintén szólva a lejtmenet sokkal ijesztőbb volt, hiszen a biztonsági övvel az ülésbe tapasztva nem láttuk, csupán a mélységet. Áradt az adrenalin és talán kicsit be is rekedtünk, mert voltak pontok, mikor nem lehetett megállni a sikítást.

Ezt követően Trabantot választottunk, hogy a mai szemmel nagyon kezdetleges kisautókkal a Korda Filmpark felé orientálódjunk. A kék villámunk csak úgy hasított 40-50 km/órás sebességgel és nagyon jókat szórakoztunk a pedálok melletti "szellőzőn", ahol Flinstones-módjára láttuk az utat, ha nagyobb menetszelet kaptunk. A Trabantokat szervezett túráikon nyomkövetővel szerelik fel, hogy mind a vezetőknek, mind maguknak segítsenek és tudják figyelni, hogy merre járnak a felmatricázott autók. Az etyeki stúdió konyháján helyi finomságokat kóstoltunk: Sonkamester sonkákat finom kovászos kenyérrel és házi tejföllel. Édességképp a Recefice Jégműhely fagylaltosított borait kóstoltuk. A Rókusfalvy Birtok olaszrizlingje például szintén helyi csemege, lokális alapanyagból készítve. Ezeknek a jeges édességeknek már nincs alkoholtartalma, csak a fajtaszőlő ízét érezzük – így pedig nyugodt szívvel vezethetünk is.A Korda Filmpark kiállítását is bejárhattuk egy rövidített tárlat keretein belül – itt filmes kulisszatitkokról rántják le a leplet: vizuális csalódások metódusát figyelhetjük meg, a stúdióban forgatott szuperprodukciók és magyar filmek egy-egy ott hagyott díszletét, jelmezét nézhetjük meg testközelből. Például egy víz alatt forgatott reklám díszlet puliját, mely nagyon magas összegű "állat", hiszen valóban elhullott és nyírt puliszőrből állították össze élethűre.Különleges tapasztalat volt bejárni a New York és a Róma díszletet is, ráadásul mindezt szintén a Trabikkal. Begurulhattunk a Borgiák és a Hellboy 2 monumentális díszletei közé, hogy aztán egy meglepetés filmforgatáson vegyünk részt. Felsorakoztunk az autókkal, a JP Dance Company táncosai pedig a 2017-es kasszasiker, a La La Land egy táncos utcai jelenetét tették össze, a Trabantokkal, és – ha vevők voltunk rá – akkor a mi közreműködésünkkel is. Aki kedveli az efféle szereplést, az imádni fogja ezt az etapot – mi inkább lelkes megfigyelőként egy "üzlet" portája előtt néztük a történéseket. Ilyenkor a Kordában ezt meg is vágják és vagy még helyszínen levetítik nekünk a klipet, vagy utólagosan kapjuk meg egy e-mailben. Izgalmas belelátni, hogy miből mit hoznak ki kamerák, drónok és profi vágás segítségével.

Programunk végén visszacsorogtunk Zsámbékra, a Driving Campbe, bár szívesen maradtunk volna még a stúdióban, mert könnyen megfog a filmes világ hangulata, érzése.


Tényleg tartottunk a meghíváskor, hogy nagyon szigorú lesz az időbeosztás és a "sokat markol, keveset fog" elv teljesül majd a Driving Camp, a Go Trabi, Go! és a Korda Filmpark közös élménynapján, de rég volt ilyen kedves meglepetésben részünk. Szívesen ajánljuk nagyobb cégeknek (angol és magyar nyelven is!) csapatépítő tréningnek, de nagyobb társaságoknak is. Egyedi ajánlat alapján készségesen összeállítják élménycsomagunkat.

Driving Camp Go Trabi, go!
Korda Filmpark